Sykdom under ulønnet permisjon

I føljetongen uforståelige trygderegler kommer denne:

Hvis du velger å utvide fødselspermisjonen med ulønnet permisjon (som man har krav på i inntil ett år), bør du passe deg så du ikke blir syk. Reglene som gjelder er da

1. Du får ikke sykepenger før du skulle ha vært tilbake igjen i jobb (greit nok, men du får jo et problem i og med at du da antakelig må få noen andre til å passe barnet ditt i og med at du er syk, og dette koster ofte penger).

2. Når du får sykepenger, får du kun 65% av det du ville ha fått dersom du var i jobb eller betalt fødselspermisjon da du ble syk. Det er dette som er kritisk. Hvis du blir skadet i en ulykke dagen før du skulle ha begynt på jobb, og dette fører til at du ligger flere måneder på sykehus, vil du altså i disse månedene bare få betalt 65% av 6G hvis du tjener 6G eller mer, og enda mindre om du tjener under 6G. Dette vil antakelig være en litt annerledes økonomisk realitet enn du hadde regnet med, og for de fleste må dette være litt av en tilleggsbelastning til å bli syk.

3. I tillegg er det noe tull med de fire første ukene etter at du begynner å jobbe igjen – skulle du bli syk da blir det masse problemer med egenmelding og arbeidsgiverperiode osv. Men fra dag 15 får du full utbetaling av sykepenger fra Trygdekontoret, så tapet blir ikke overveldende stort.

Men jeg spør meg igjen og igjen – hvorfor? Hvorfor lager de reglene sånn at man må sitte timesvis i telefonen med flere saksbehandlere for å få svar på hva konsekvensene vil bli dersom man velger å ta i bruk noe som i utgangspunktet burde være et helt greit gode å ta med seg – men som altså viser seg å kunne være en skikkelig felle dersom man skulle være så uheldig å bli syk.

Og hva gjør jeg nå med planene mine? Endre alt og flytte på fødselspermisjonen til mannen min? Eller tar sjansen og krysser fingrene for at jeg ikke blir syk?

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s