Bilder fra hagen

Jeg lovet jo at jeg skulle laste opp noen bilder fra hagen. Problemet er at jeg aldri kommer på å ta bilder av hagen før sola er på god vei ned – så også i kveld. Men nå orker jeg ikke vente lenger, så nå blir det blitz-bilder på dere, heller enn ingen bilder.

Vi har faktisk noen roser i hagen – ikke noen vi har plantet selv, men noen som har overlevd å bli overtatt fra sine tidligere eiere. Den ene rosebusken har en rose som akkurat holder på å springe ut:

Her er en annen rose, som sprang ut mens vi var i Luster i helga:

Og på samme busk to andre også:

De gule bladene dere skimter i bakgrunnen ser ganske syke ut, så jeg er redd vi har litt å jobbe med i dette bedet…også en annen staude ser noe angrepet ut, så vi får se om det holder å bare klippe vekk alt det syke, eller om vi må gå mer drastisk til verks.

Her er begge rosebuskene tatt fra avstand, sammen med resten av blomstene i beddet.

Dette er altså bakgården vår, hvor vi allerede har tilbrakt mange timer i sola. Og her skal bli finere! Platningen skal legges videre inn under taket, der det nå bare er betong og stein, og muren bak skal fikses. Litt usikker på om vi skal bruke murpuss og maling eller bare male rett på lecablokkene. Så bygger vi en benk inntil samme vegg som blomsterbeddene står langs.

Sammen med den sitteplassen vi har nå bør det bli ganske god plass, og veldig koselig:

Her er fra en av krukkene i bakgården:

Dette er mynte som er kjøpt på butikken, spist opp, men så har fått lov til å vokse seg stor igjen i vinduskarmen. Og etter at den kom ut har den virkelig struttet! Og her er noe mynte som jeg selv har sådd og plantet ut:

Den står i en jordbærkrukke og trives veldig godt, men det er selvfølgelig ikke noe blivendes sted for masse mynteplanter (det står én plante i hvert eneste «rom» i krukken!). De ble satt der i hui og hast en dag jeg egentlig hadde mistet all tro på egensådde urteplanter og bare ville få dem i noe jord så fort som mulig. De blir nok flyttet over i en litt mer egnet krukke ganske så snart. Ved siden av står noe persille som også er hjemmesådd og har klart seg ganske bra.

Jeg håper jeg ikke tar feil når jeg tror at dette er noen blomsterknopper som snart vil springe ut:

Det er i så fall en ganske så seint-blomstrende kaprifol, som dekker mesteparten av den tredje veggen i bakgården vår. Vi har snakket om å bytte den ut med en nyere og penere plante, men det kan også være at vi bare forsøker oss på en kraftig beskjæring i første omgang.

Ved inngangen til bakgården fra hagesiden står det en grønn klatrebusk, som visstnok skal få hvite blomster, og en staude som jeg håper skal komme med noen blomster snart. Jeg kan jo ingen ting om hage i grunnen, så jeg aner jo ikke hva noe er, men der er i hvert fall masse knopper.

Oppe til høyre skimtes kaprifolen.

Denne solbærbusken stod her fra før og gir løfter om masse deilige bær:

Bringebærbuskene som vi plantet vil nok ikke gi oss bær i år, men til neste år:

Vi måtte forresten sette på en ekstra ståltråd nederst på pålene da vi så at flere av buskene knakk før de nådde opp til den nederste ståltråden.

De to buskene med amerikanske blåbær ser ut til å ha krysspollinert bra og går nå forhåpentligvis svangre med digre blåbær:

Og til og med den ene ripsbusken vår ser ut til å ville gi oss bær i år (noe vi strengt tatt ikke kan forvente, og jeg tror også det blir med denne ene klasen):

Glemte å ta bilde av den fine stikkelsbærbusken som Anne Kari og Ola hadde med, den har allerede masse grønne bær som skal bli modne og gule. Nam!

Her er steinhagen vår, med blåbær- og ripsbuskene våre bak til høyre. Bak til venstre skimter dere et blomsterbed med gule liljer og noen lupiner. Foran beddet står forresten stikkelsbærbusken også. På stubben fremst til venstre i bildet må det gå an å sette noe fint. Og så flytte vekk haugen med steinheller som bare ligger der. I steinhagen har vi en god blanding av fjellblomster og urter (!).

Disse noe forsagte gressløkplantene har jeg sådd selv, noe som i følge Bente skal være nærmest umulig – noe som var fint å høre da jeg følte meg mye mindre mislykket som urteplanter når disse da i det hele tatt lever og strekker seg mot sola!

Og så har vi noe pjusken basilikum, og den er det endatil noen som har begynt å forsyne seg av allerede, ser jeg:

Timianen orket jeg ikke engang ta bilde av…

Men så har vi Europahasselurt fra Anne Kari:

Og en artig krabat som Inger kjøpte og plantet da de var her – den ser ut som den har blitt gjødslet med Viagra:

I blomsterbedet har vi blant annet lupiner:

Jeg har skjønt at de er nærmest som ugress å betrakte, men de er nå fantastisk fine da!

Går jo ikke an å forsmå disse? De er dessuten flotte å plukke og sette i vase inne.

Hostaen er også flott:

Anne Kari hjalp oss å flytte litt av denne til bakgården, der den gjør seg flott. Vi kommer nok til å flytte enda mer bak til tørkeplassen bak huset, der den kan stå og slåss om plassen med en haug med (egensådd) dill som også ser ut til å trives ganske bra i halvskyggen.

Hekken vår har fått masse hvite blomster:

Den har forresten gått glipp av en beskjæring eller to, og vil få en kraftig behandling til høsten – den blomstrer på fjorårets skudd og kunne ikke tas i vår.

Her er noen vintergrønne busker som jeg plantet for å pynte opp i inngangspartiet:

Og her nærbilde av en busk i hagen vår som har nydelige, blekrosa blomster:

Den får seg nok også en kraftig beskjæring så snart den har blomstret av, tenker jeg.

Til slutt: Nybegynnerens trøst: Stemorsblomster.

Bare du kniper av blomstene etter hvert som de visner og ellers passer på at de ikke tørker helt ut, har du villige og flotte blomster hele sommeren og kan føle deg flink og glad i hvert fall innimellom! Og den røde blomsten som henger bak er tydeligvis veldig tørketolerant, for det er den eneste av plantene under tak på terrassen som fremdeles lever etter vårens utplantinger…vet ikke hva den heter, men kan anbefale den sterkt!

Hvis noen nå har noen gode tips, eller vet hva noen av plantene vår heter, så legg gjerne inn en kommentar!

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s