Alle liker å bli lurt?

Jeg har tidligere skrevet om Human-etisk forbund sin kampanje Ingen liker å bli lurt, som har fått mye oppmerksomhet dette året. Personlig har jeg fått meg noen øye-åpnere av alt som har blitt virvlet opp rundt kampanjen, og jeg håper det har vært tilfellet for flere.

Det er vel de færreste (?) som seriøst tror på astrologer og spådamer med tarot-kort. Alternativ medisin, derimot, der er det mange som har stor tro på både healere, homeopater og andre alternativere, hvertfall i min omgangskrets. Jeg mener at om folk finner noe som hjelper, må de gjerne fortsette med det. Men det er viktig å være klar over at noen effekt av alternativ medisin ikke er dokumentert. Med ett viktig unntak: Placebo-effekten. Mange har altså hjelp av alternativ medisin, men det har ikke noe med den alternative medisinen i seg selv å gjøre. Det er kun troen på at det hjelper som hjelper.

Men hvorfor tror folk på ting som ikke kan dokumenteres? Er det egentlig sånn at alle liker å bli lurt? Egentlig tror jeg mange bare ikke har reflektert så mye over det. Antakelig er det mange som ville blitt mye mer skeptiske hvis de bare fikk litt mer kunnskap om disse problemstillingene. Sånn sett er Ingen liker å bli lurt-kampanjen helt på sin plass. Personlig anser jeg meg selv som mer informert og mindre naiv etter å ha blitt bevisstgjort rundt disse spørsmålene – som også handler om vaksinemotstand, konspirasjonsteorier, romvesener, synskhet og mye mer. Dersom du også har lyst til å bli mer informert, anbefaler jeg følgende «skeptikerblogger»:

unfiltered perception ble kåret til Norges beste blogg i 2010. Gunnar som står bak bloggen jakter utrettelig på fakta og kunnskap. Han har i det siste samlet inn en del personlige historier om hvordan folk har gått «fra overtro til skeptisisme».

Tonje i Hjernedvask lager utrolig flotte «infographics» og ønsker seg en verden med mer tvil og mindre tro.

Virrvarr (nå Ida Jackson) har en flott bloggserie med navnet Skeptikerskolen. Anbefaler spesielt innlegget om spådomskunst.

Og denne lille filmen, Tim Minchin´s Storm er bare helt genial!

Det er fint med et åpent sinn, men det er jammen på sin plass med et kritisk sinn også, det får jeg mer og mer sansen for. Synes Karen sier det veldig godt:

Før dette trodde jeg homeopati var nokså harmløs naturmedisin, noe jeg virkelig har lært at det ikke er. Jeg trodde Steinerskolene var trivelige skoler med større vekt på kreativitet enn offentlige skoler, og at dette var vesensforskjellen på dem. Jeg har lært hva den vaksineskandalen jeg hørte om den gangen, faktisk var for noe, og hvor mye skade vaksinemotstand har gjort. Jeg har fått kjøtt på beina til min mistanke om at kosttilskudd og “helsemat” stort sett er dårlig funderte motediller.

Håper også du blir litt klokere av å surfe rundt på disse bloggene. Det ble i hvert fall jeg!

Edit: Burde kansskje linke til skepsis.no og skepsisbloggen. Kan imidlertid ikke gå god for innholdet, da jeg har vært lite inne her.

Dette innlegget ble publisert i skeptisk. Bokmerk permalenken.

6 svar til Alle liker å bli lurt?

 1. Ege Denne sier:

  Det er helt greit å være skeptisk.
  Jeg er skeptisk til mye.
  Jeg har fortid med bruk av tarotkort, og de gangene jeg spådde andre.. Vel, de kom til meg i ettertid og sa at det jeg hadde sagt skremte vannet av de, fordi jeg kom med detaljer ingen andre kunne vite noe om..
  At tarot, og annen naturmedisin kan bli misbrukt, ja, det er folk som utnytter andre menneskers usikkerhet og fortvilelse. Så det beste rådet jeg kan gi folk er:
  Tenk litt selv, stol på deg selv, og lev livet ditt slik DU vil.

 2. tuppelina82 sier:

  tror jeg har bare 1 spørsmål til deg (men om det følger flere enn 1 så tilgi meg 😉 spørsmålet mitt er følgende; Om alternativ behandling som ikke har dokumentert effekt faktisk helbreder en syk person pga placebo effekten, har ikke da den alternative behandlingen egentlig funket?

  det er mye svindel menneskene driver på med, og det er enda flere som desperat søker en løsning for sine lidelser. og om man ser en person blir bedre eller helt helbredet, enten fordi den alternative behandlingen hjelper, eller pga placebo effekten, så synes jeg det er helt ok.

  jeg har sett mennesker gi opp og dø bare fordi de har troen på at nå er håpet ute, selv om leger har gitt dem en god diagnose for å overleve, og leve godt i mange år. jeg har også sett på nært hold en tante som fikk dødsdommen, praktisk talt, da hun ble diagnostisert med en spesiell kreft type (så vidt jeg husker så var det ryggmargskreft det heter, men er ikke sikker). da hun fikk diagnosen så var forventet levetid 4-5 år. hun nektet å gi opp, og de var på alt fra healer og alternativ medisin i tillegg til den vanlige behandlingen med cellegift… det er nå snart 10 år siden, og hun er symptomfri i dag.

  hva som gjorde henne frisk, cellegiften, viljen, healeren, placeboeffekten, alt samlet eller noen av delene, det vet jeg ikke siden jeg ikke er synsk. men NOE funket 🙂

  jeg utsatte også min egen sønn for alternativ behandling for å se om det kunne hjelpe mot han pollen allergi. fikk tipset av ei annen som hadde slitt med pollen allergi…
  jeg hadde til tider litt problemer med å holde meg alvorlig under behandlingen av lille gullet mitt. andre ganger tenkte jeg ‘tuller hun?’. det var punkt massasje, snakking med kroppen -og kroppen gav svar(?!?!?!?!?!) det var ett eller annet som hadde skjedd da han var rundt om 1,5 til 2år som hadde utløst allergien…

  da jeg gikk derfra så var jeg lattermild og skeptisk, DET kunne aldri i verden hjelpe han… det er noen år siden nå, og i sommer så kastet jeg allergimedisinen som var utgått på dato…
  og placebo effekt? vel jeg sa til min sønn at vi skulle til en dame som skulle se om hun kunne gjøre noe med at han klødde sann i øynene på sommeren, han sa ok, og det virket som det var glemt allerede før han hadde svart…

  jeg sier ikke at vi skal gi oss henn til en verden hvor vi tror at små grønne menn fra mars kan komme og helbrede oss med tankene mens de ser på stjernene for å fortelle oss at ‘nå står vannmannen i ledetog med lillebjørn, og det betyr at du får en golfball i hodet kl 13:59 i morgen’. MEN at der er mer som funker enn bare de dokumenterte effektive behandlingene 😉

  • ylvalia sier:

   Ja, det er et vanskelig spørsmål. Jeg tror likevel på bevisstgjøring og kunnskapsdeling slik at folk kan ta mest mulig informerte valg. Jeg vil aldri dømme noen som går til en alternativ behandler og faktisk opplever at det hjelper. Det forhindrer meg imidlertid ikke i å stille kritiske spørsmål. Det må både den som blir behandlet og behandleren tåle. Som oftest tjener behandleren penger på dette, og da blir det enda viktigere å kunne gå behandlingen nærmere etter i sømmene, og ikke minst sørge for at de som betaler får informasjon om hva de faktisk betaler for.

   Når det gjelder kreft og andre alvorlige diagnoser føler jeg faktisk et moralsk ansvar for å fortelle folk at de må være kritiske og våkne. For mange har allerede dødd fordi de hopper av en kreftbehandling med dokumentert virkning for å la seg behandle alternativt. Det er trist og fullstendig meningsløst, og i disse tilfellene har jeg null sympati med alternativbehandleren.

 3. tuppelina82 sier:

  glemte forresten å si at det var kinesiologi jeg tok med sønnen min på 😉 hadde aldri hørt om det før, så ante ikke hva jeg gikk til 🙂

 4. millenblogg sier:

  Takk for henvisning til gode blogger for skeptikere. Hvor gode de er, vil jeg finne ut etterhvert som jeg får lest dem. 😉
  Men bare det at de finnes, gjorde at jeg fikk litt livslyst igjen. Takk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s