Prinsippløs foreldrepermisjon

Hører debatt fra Dagsnytt Atten på podcast, hvor statssekretær i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet Kirsti Bergstø ikke kan skjønne at foreldrepermisjonsordningen kan kalles diskriminerende – enda den helt klart er det! I dag er det mor som har rett på foreldrepenger, mens far kun kan overta denne retten dersom mor går ut i jobb eller studier på fulltid (unntaket er fedrekvoten). Omvendt er det ikke knyttet noen vilkår til at mor tar ut foreldrepenger. Dette er en annen virkelighet enn det bildet som ofte tegnes, om at mor og far har hver sin øremerkede del, og kan dele resten mellom seg. Virkeligheten er ikke så likestilt.

Og så kommer det en feilaktig påstand fra programlederen om at fars rett til foreldrepenger er knyttet til mors inntjening. Det er ikke riktig, far har nå selvstendig opptjeningsrett til foreldrepenger. Hvorfor denne feiloppfatningen ikke blir korrigert, er en stor gåte for meg. Hvorfor forklarer ikke Bergstø at dette ikke lenger stemmer når hun har sjansen? Hvorfor skal man ikke FEIRE og ROPE UT at opptjeningsretten ikke lenger er knyttet til at kvinnen skal ha vært i arbeid?

Men uansett, likestillingsombud Sunniva Ørstavik tar til orde for å rydde opp i ordningen og gjøre den likestilt, og det støtter jeg henne i. For makan til rotete og diskriminerende regelverk kan vel knapt finnes. Ørstavik påstår at 6 000 menn ikke får de foreldrepengene de ville ha fått dersom retten til å ta ut foreldrepenger ikke var knyttet til at mor skal jobbe eller/og studere på heltid. Og det kan sikkert stemme. Bergstøs svar er at hun ikke vil bruke offentlige penger på å betale far for å være hjemme dersom mor er hjemme. Og det store spørsmålet, som programlederen desverre ikke stiller, er hvorfor det er greit for det offentlige å betale mor for å være hjemme dersom far likevel er hjemme. Her finnes nemlig ingen begrensning.

Men Bergstø er i hvert fall ærlig og innrømmer at man synes det er viktigere å få mor ut i jobb enn å gi disse 6 000 mennene en rettferdig behandling. På vegne av de 6 000 mennene og deres familie vil jeg herved si meg dypt uenig.

Det som ellers er veldig snodig med foreldrepengeordningen, er at for fedrekvoten, som jo framheves som det som skal fremme likestilling, er det ingen krav til at mor skal jobbe eller studere. Så da kan det jo ikke være så viktig likevel da? Nei, fjern vilkårene som knytter seg til den delen av permisjonen som ikke er øremerket far, og la foreldrepermisjonen bli akkurat så likestilt og fars-anerkjennende som den burde være i Norge i 2012!

P.S. Benytter anledningen til å linke til NAV Foreldrepengers svært nyttige Facebook-side.

Oppdatert: Her er forresten Likestillingsombudets innlegg

Dette innlegget ble publisert i feminisme, foreldrepenger, her og nå, likestilling. Bokmerk permalenken.

9 svar til Prinsippløs foreldrepermisjon

 1. mormor sier:

  Hvorfor skulle denne delen være unntatt det evinnelige rotet?
  Det er sarkastisk ment, men med en undertone av sannhet.
  I hele regelverket er det ordninger som slår hverandre i hodet.
  Så jeg har vel kanskje ikke vært helt på jordet like vel?

  Ha en fin dag 🙂

  • ylvalia sier:

   Ja, det er ikke bare her reglene ikke harmonerer. Men i en såpass viktig og profilert trygdeordning bør det gjøres en opprydning nå, når man likevel hele tiden er inne og gjør endringer.

 2. Barbarella sier:

  Ja, ikke bare er det et rotete og diskriminerende regelverk. Det er også veldig vanskelig å endre noe underveis.
  Du skriver om viktige ting, Ylvalia. Jeg skulle også gjerne skrevet mere om dagsaktuelle ting, men har ikke helt energien for tiden. Man (eller jeg!) krever betydelig mer av min egen tekst da enn hvis det bare er bilder og fjas om barn og familie.

 3. ylvalia sier:

  Tusen takk for det, Barbarella. Heldigvis har man lov til å skrive om akkurat det man vil på sin egen blogg. Og jeg ser at du igjen har funnet energien til å blogge om noe dagsaktuelt. Noe jeg selvfølgelig setter stor pris på! Har en mistanke om at du som jeg bare MÅ blogge når du blir provosert nok.

 4. Heidi sier:

  Viktig innlegg om viktig sak. Jeg trodde nesten de tulla da de ba meg om skriftlig bekreftelse på at jeg skulle på opplæring i ny jobb for at pappaen skulle overta den uka av permisjonen. Ikke akkurat likt delt mellom mor og far nei…..Det er til å le av. Tenk om jeg bare skulle stå hjemme og bake cupcakes….Det ville jo vært fryktelig….

  • ylvalia sier:

   Ja, altså, det viktigste her er å passe på at ikke familien får for mye tid sammen. Kun én forelder om gangen, takk! Man kunne jo tenkes å begynne å kose seg som familie.

 5. fjellcoachen sier:

  mye å sette seg inn i for vordende foreldre…

  • ylvalia sier:

   Ja, og spesielt vanskelig når det ikke går an å få svar hos NAV. Derfor er det så flott at de har laget en Facebook-side for det. Der får man visstnok gode svar!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s