Et lykkelig liv, takk!

For litt siden hang jeg meg på «Ingen liker å bli lurt»-kampanjen til Human-Etisk forbund. Kort fortalt oppfordrer kampanjen til kritisk tenkning, og setter søkelys på alternative behandlere og andre som hevder å kunne løse dine problemer gjennom uvitenskapelige metoder som kontakt med engler, spåtjenester, astrologi, og så videre. Jeg hang meg på fordi jeg mener jeg har like stor rett til å fortelle høyt at jeg ikke tror på engler, som andre har til å fortelle at de tror på dem. Jeg tror det er bra å synliggjøre skepsis. Men ut over det har jeg ikke tenkt å foreta meg så mye. Hvis du tror på engler, skal ikke jeg komme og insistere på at de ikke finnes. Og velger du å betale penger til en healer fordi du mener det hjelper deg, vil jeg heller ikke mase på deg om at du må innse at du blir lurt og må stoppe med dette. Hvis det virker for deg, så flott! Jeg tror heller ikke healeren din nødvendigvis lurer deg (bevisst) – min antakelse er at han eller hun tror minst like mye på healing som deg.

Noen ganger er det imidlertid ikke tvil om hva man skal mene. Når kreftpasienter dør på grunn av manglende behandling, fordi alternative behandlere har overbevist dem om at alternativ-behandlingen er det eneste de trenger, da er det både tragisk og grovt. Herfra er det glidende overganger hele veien, til du kommer til mer uskyldige former der jeg altså tenker at pytt, om du føler det hjelper, så hjelper det vel! Og om det egentlig var de varme hendene, placebo-effekten, eller bare det å ha noen å snakke med en stund som faktisk hjalp, hvilken rolle spiller det egentlig?

Men det var dette med pengene, da. For det er jo betenkelig at folk skal bli lurt til å bruke penger på metoder som ikke virker. Men når jeg tenker meg om er det da virkelig ikke bare alternativ-bransjen som kan anklages her. De fleste av oss er visst stadig mer eller mindre på jakt etter et bedre liv. Og det finnes nok av aktører som mer enn gjerne vil hjelpe oss på veien. De som ikke går til en healer, går kanskje til en bilforhandler? Om du ikke får auraen din scannet, går du kanskje til en hudpleier? Eller en plastisk kirurg? Søker du lykken gjennom tarot-kort? Eller kanskje du heller pusser opp huset? Fornyer garderoben? Alternativbransjen i Norge håver visstnok inn minst 5 milliarder årlig, og jeg mener ikke å bagatellisere det. Jeg prøver bare å si at det er mange andre der ute som prøver å få meg til å tro at jeg kan kjøpe meg et lykkeligere liv av dem – og som nok tar seg minst like godt betalt.

Helt ærlig vet jeg ikke om det er jeg som trekker sammenligningene litt langt her, eller om jeg er inne på noe. Men jeg tillater meg likevel å spørre om hva som er den store forskjellen på å kjøpe krystaller til å ha i vannet og å kjøpe krystallglass til å ha vannet i.

Dette innlegget ble publisert i funderinger. Bokmerk permalenken.

5 svar til Et lykkelig liv, takk!

 1. Jørgen M. sier:

  Bra tenkt – bra skrevet! (Og jeg er dessuten enig.)

 2. Anne Kari sier:

  Tankevekkende innlegg. Og jeg lurer veldig på hva som gjør at det alternative er så i vinden akkurat nå. Er det en slags trøst eller sutteklut i en verden som oppleves komplisert og truende?

  • ylvalia sier:

   Ja, det er vanskelig å si, Anne Kari. Jeg har dessuten sett det hevdet at dette er ekstra tydelig i Norge. Hvis dette stemmer, hva er det som gjør nordmenn mer naive enn andre? Kan det være at mange her føler et savn etter «noe», i all sin velstand?

 3. Tilbaketråkk: Alle liker å bli lurt? | Ylvalias univers

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s